Att göra i Gaeta


Besök den stora stadsparken Monte Orlando, som tack vare sin rika flora  nu mer är ett naturreservat. Från toppen av Monte Orlando kan du inte bara njuta av utsikten över havet och öarna Capri och Ischia utan även besöka det antika romerska mausoleet Lucius Munatinus Plancus.


Missa inte Montagna Spaccata, det kluvna berget, när du är i Monte Orlando-parken. Hit kommer du genom att passera klosterbyggnaden Santuario della Montagna spaccata. Följ sedan skyltarna till Grotta del turco, turkens grotta. Som du ser är klipporna delade i tu. Enligt legenden klövs det forna berget av en jordbävning, som ägde rum i samma ögonblick som Jesus dog på korset. Om du går ner för den långa smala trappan kan du besöka den fascinerande grottan – en skapelse av havets vågor.


Besök Cappella d’oro, det gyllene kapellet, och låt dig fascineras av utsmyckningarna. Målningen av jungfru Maria har sin egen historia. Den bidrog till att en påve Pius IX utnämnde Gaeta till Madonnans stad den 8 december 1854.


Gå strandpromenaden och se fiskarna utöva sina dagliga sysslor. De tjocka murarna som löper ovanför staden tillhör Angevin-Aragoneslottet. (Tyvärr går slottet inte att besöka, då det brukas av det italienska försvaret.)
Det romanska klocktornet, som ligger undangömt mellan byggnaderna i den gamla stadsdelen, är från 950 e Kr.
Avsluta promenaden på Piazza del pesce i gamla stan. Här finns två suveräna glassbarer: Il Molo och El Tiburon.


Om du har bil kan du passa på att besöka Auruncibergen vilka når 1 000 meter över havet. Här finns vandringsleder för såväl vana motionärer som för dem som vill njuta av en skön promenad i vacker natur.