Staden


Gaetas läge – staden ligger inte långt från huvudleden mellan Rom och Neapel - samt närheten till stränderna gör våra lägenheter till den ideala basen för såväl upptäcksresande som traditionell sol-och badsemester. Eller varför inte både och?

Gaeta vilar på historisk mark. Redan under antiken var staden ett populärt semestermål för den romerska överklassen. Gaeta med dess omnejd inspirerade den romerske skalden Vergilius när han skrev sitt berömda epos om krigshjälten Aeneas. Det sägs att Aeneas begravde sin amma, Caieta, i stadens utkanter, därav namnet Gaeta.

Under medeltiden var grevskapet Gaeta en sjömakt och tävlade med Sea Republicus om ledarställningen inom sjöfartshandeln. När den kristna flottan besegrade turkarna vid slaget i Lepanto skickade man flaggorna till Gaeta. Dessa flaggor finns fortfarande kvar i staden.

Det var för övrigt i Gaeta som det enväldiga kungadömet de Bägge Sicilierna mötte sitt slut. År 1861 angreps staden, vilket resulterade i att Francesco II av Bourbon måste fly. Minnesmärken från ett rojalistiskt förflutet finns att skåda överallt i staden.

 

I närheten av Gaeta ligger flera städer med ett anrikt förflutet t ex: Formia, Sperlonga, Minturno, Fondi, Terracina, San Felice Circe, Itri och Campodimele.

Utanför Gaetas kust ligger de pontinska öarna, dit båtar avgår dagligen från grannstaden Formia.